LD TOMAŽ LOV SIVE VRANE

Lovci smo družabni ljudje. Radi se srečujemo in radi izmenjamo svoje dogodivščine. Tako smo se tudi srečali na letnem pregledu odvzema divjadi v lanskem letu  Kidričevem. Bilo nas je veliko in našli smo kar nekaj zanimivih zgodb.
Med njimi pa ena izstopa, ki ni taka lovska, ampak je dokumentirana in tudi potrjena s slikami.
Verjetno je v Sloveniji ni lovske družine, ki ne bi imela težav s čisto posebnimi pticami. S sivimi vranami. Črno siva ptica, ki se prehranjuje oreški, školjkami ali rakovicami pri tem uporablja svojo inteligenco. Kdo še ni zasledil vrane, kako je preletela cesto in nanjo spustila oreh? Ali še je kdo ni videl, kako s kljunom trga vreče za smeti? Ali na balah sena sredi travnikov? Seveda pa se znajde in pokrade tudi jajca iz gnezd drugih ptičev. Sama gnezdi od februarja do srede junija, v tem času za prehrano skrbi samec, za gnezdo pa samica. Pri nas je siva vrana najpogostejša med vranami, predvsem na območju kulturne pokrajine, odsotna je le v višjih legah. Najdemo jo tudi v mestih. Ker pa se v vseh lovskih družinah pri nas pojavljajo tako obdelana zemljišča kot tudi naselja, jo povsod poznamo. Kljub zakonom pa smo navadno lovci tisti, ki moramo kit škodo, ki nastane zaradi te ptice.
V Lovski družini Tomaž pri Ormožu pa se je našla družba 4 lovcev, ki so šli na lov na to dobro znano ptico. V prvih dveh mesecih tega leta so ulovili kar 90 vran! Zagnani lovci so Marjana Kamenšek, Radko Drobec, Boštjan Kump in Dominik Lajh. Ker se pri teh inteligentnih pticah ne moreš omejit lova samo na določeno območje, so jo želeli ukaniti po vsem lovišču. Zjutraj, zvečer, prelet, iskanje… Sami pravijo, da je bilo najlepše tisti čas, ko so že odstrelili nekaj vran, le-te pa so ugotovile, do kod lahko gredo in so jih veselo opazovale iz lovišč sosednjih lovskih družin. Vsi vemo, da so vrane pametne ptice, da te že na daleč opazijo in si dobro zapomnijo, iz katerega grma je »usekalo«. Zato je treba bit domiseln v lovu. Pa tudi kakšna pobuda ministrstvu ali vsaj na Lovsko zvezo Slovenije ne bi škodila, da bi vsaj začeli razmišljati o povečanju odstrela ali vsaj o podaljšanju lovne dobe.
Ker je vran vedno več, saj se hitro množijo, še hitreje pa privajajo na naše spremembe v okolju, bo v marsikateri lovski družini nastal problem zaradi škod po vranah pa tudi zaradi vse višjih odškodninskih zahtevkov za povrnitev škode po teh pticah. Le vzemimo si zgled po teh zagnanih lovcih in jih posnemajmo, da bomo tudi lovske družine lažje preživele brez prevelikih težav z ostalimi uporabniki okolja.

Ta vnos je bil objavljen v Novice. Zaznamek za trajno povezavo.