RAZSTAVA IN PREGLED ODSTRELA LUO 2015

Na našem koncu je bila lepa sončna nedelja, na drugem vetrovna in meglena, celotna Slovenija pa je stiskala pesti za naše športnike, in prav to nedeljo, 22.3.2015, smo si izbrali lovci Ptujsko – Ormoškega lovsko upravljavskega območja za pregled odstrela iz prejšnjega leta.

Po že ustaljeni praksi smo se tudi tokrat zbrali na Ptuju v gostilni Gastro, ki nam že nekaj let prijazno nudi zavetje za takšno prireditev. Prvi lovci so se začeli zbirat že pred 8 uro, da so na ogled postavili svojo zbirko trofej od prejšnjega leta.

Kot je tudi v navadi, je pred pregledom odstrela potekal tudi občni zbor Ptujsko – Ormoškega LUO-ta. Vsi zbrani so skupaj na kratko predebatirali preteklo leto, na kratko pregledali, kaj se bo dogajalo v novem letu, kakšne so možnosti za dodatne aktivnosti v lovskih družinah…

Po končanem občnem zboru smo začeli s pregledom odvzema prejšnjega leta in planom za prihodnje leto. Kot že zadnjih nekaj let nam je odvzem in plan predstavil predsednik komisije za divjad pri ZLD Ptuj – Ormož, g. Peter Kovačec. V pregledu nam je predstavil, kako smo izvajali odvzem za naše lovne vrste ter tudi željen plan odstrela, ponekod pa nam je tudi že podal, kakšen bo potrjen plan odvzema za naslednje leto. Na kratko je pokritiziral, kjer se pojavlajajo napake, podal nekatere komentarje na smernice, ki smo jih prejeli za odvzem za naslednje leto- predvsem za odstrel srnjadi. Prav tako je pohvalil lovske družine, ki so uspele odvzem izpeljati v okvirjih, ki je bil predviden. Na koncu pregleda je vsem zaželel uspešno leto 2015.

Pri pregledu trofej pa je bilo letos opaziti porast zlomljenih rogov, kar je verjetno posledica zadnjih let, ki so bila deževna, pa tudi sonca je primanjkovalo. Vedno pogosteje pa se pojavljajo razne anomalije rogov- dodatni parožki, ukrivljenost… skoraj v vsaki lovski družini se najde trofeja, ki ima neko posebnost.

Vabim Vas, da si več slik ogledate na facebook strani pod profilom Zveza lovskih družin Ptuj – Ormož ali na spletni strani http://zld-ptuj-ormoz.com/.

Prispevek pripravila: Katka Kovačec

 

 

Ta vnos je bil objavljen v Novice, O NAS. Zaznamek za trajno povezavo.