PREIZSKUŠNJA NARAVNIH ZASNOV ZA JAMARJE

Na sončno soboto smo se ob 8. uri zjutraj zbrali pri lovskem domu Starše. Vodniki skupaj s psi, sodnik, vodja prireditve in vodja terena. Zbralo se je 7 psov, 1 nemški lovski terier, 1 welsh terier in 5 jazbečarjev.

Ker je LKD Maribor imel na isti dan prav tako PNZ, smo se dogovorili, da bomo preizkušnjo v rovu opravili v rovu v LD Starše. Mariborski del ekipe je začel kot prvi, med tem časom pa so imeli tekmovalci in vsi udeleženci LKD Ptuj-Ormož nekaj časa za sproščen pogovor in izmenjavo izkušenj.

Po koncu preizkušnje za Mariborski del ekipe, so se le-ti odpravili na teren in nam prepustili rov. Vsi psi, razen enega, so rov opravili brez težav. En jazbečar rova ni opravil, eden pa je preizkušnjo opravil samo rovu, na teren pa se ni šel. Sodnik, g. Matjaž Roter, je bil nad delom večine psov v rovu zelo navdušen. Psi so pokazali izredno vnemo za preiskovanje rova, vztrajnost in ostrost. Prav tako pa je vsakemu tekmovalcu povedal, kateri del je bil odličen in kje bi se lahko naredile še izboljšave, saj je vzrejna preizkušnja ostrejša od PNZ.

Del preizkušnje na rovu smo tako opravili, nato pa smo se odpeljali v LD Velika Nedelja, kjer smo najprej preizkusili streloplahost. Vsi psi so opravili skoraj brez težav, samo eden je bil malo bolj poskočen, vendar brez večjih težav.

Zatem smo se sprehodlili do ribnika, ki je nekaj metrov stran od lovskega doma, da bi preizkusili vodoljubnost NLT, saj je za te pse ta preizkus obvezen. Žal terier ni želel v vodo, vendar zaradi narave terena- nekajkrat bomo prečkali potok, nismo vztrajali predolgo.

Od ribnika smo pot nadaljevali na teren. Pravilnik za preizkušnjo naravnih zasnov za jamarje dovoljuje terierjem vidoglasnost na sledi, za jazbečarje je obvezna sledoglasnost, prav tako pa lahko po pravilniku pokaže sledoglasnost/vidoglasnost tudi na sled katere druge divjadi, ne samo na sledi divjega zajca. Tako smo že po krajšem iskanju dvignili trop srnjadi in preizkusili prve pse na sledi. Tudi kasneje smo prišli na sled nekaj tropov srnjadi, tako da smo vse pse preizkusili na takšnih sledeh, divjega zajca pa nismo videli. Na žalost je bil vikend in popoln dan za delo na njivah, tako da so bili vsi kmetje na traktorjih, kar je verjetno pripomoglo, da nismo nikjer zasledili divjih zajcev. Na koncu smo še preizkusili terierja za vodoljubnost, ki sedaj ni imel večjih težav, saj je bil dan dokaj vroč.

Po končanem preizkusu na terenu smo se vrnili v lovski dom Velika Nedelja, kjer smo počakali na razglasitev rezultatov. Kot že povedano, en jazbečar ni bil uspešen v rovu, zato se ni udeležil preizkušnje na terenu. En jazbečar je oddelal samo streloplahost in rov, oboje uspešno, poljsko delo pa je izpustil. NLT in dva jazbečarja sta preizkušnjo oddelala s prvim nagradnostim razredom, 1 jazbečar pa s tretjim nagradnostnim razredom. Welsh terier je prav tako uspešno zaključil preizkušnjo.

Seveda pa nas je po podelitvi pričakala pogostitev za vse sodelujoče.

V tednu pred preizkušnjo pa je potekal v LD Starše tudi trening na rovu. Udeležilo se ga je kar precej vodnikov s psi, tako z mladimi psi kot tudi z izkušenimi. Takšni treningi so zanimivi tako za pse kot tudi za vodnike, saj lahko delo v rovu večkrat preizkusijo, zmeraj pa se ga udeležijo tudi sodniki, ki z navodili in nasveti spodbujajo vodnike.

V imenu prireditelja in kot vodja prireditve se zahvaljujem LD Starše, da smo lahko preizkušnjo v rovu naredili pri njih in LD Velika Nedelja za teren in posojo lovskega doma. Zahvaljujem se tudi Matjažu Rotarju za korektno opravljeno sodniško delo in potrpljenje, Petru Kovačecu pa za malico.

Kinološki pozdrav,

Katka Kovačec

 

Ta vnos je bil objavljen v Novice. Zaznamek za trajno povezavo.