Zima in živali

Sporočilo za medije

 

Ob visokem snegu pomislimo tudi na prostoživeče živali

Lovci opozarjajo voznike na pazljivost v prometu, lastniki psov pa naj bodo pozorni na hišne ljubljence, da psi ne bodo tekali prosto v naravi.  

 

Narava, ki pozimi miruje, se je odela v snežno odejo, ki je ponekod na območju delovanja Zveze lovskih družin Ptuj – Ormož kar precej debela, ponekod pa je sneg tudi pomrznjen. To je čas, ko prostoživeče živali  težko pridejo do hrane, saj je snega preveč da bi ga odkopale ali pa je pomrznjen, in jo zato tudi intenzivneje iščejo. Lovci v sklopu svojih nalog redno izvajamo zimsko krmljenje male divjadi, posebno pa za to poskrbimo ob debelejši snežni odeji. Nekatere lovske družine, ki imajo v lasti kmetijska zemljišča, vzdržujejo krmne njive in remize oziroma grmišča, na katerih prostoživeče živali pozimi lažje najdejo hrano in kritje.

 

Visok sneg pritisne prostoživeče živali, ki intenzivneje iščejo hrano, bližje kmetijam, zato se zavarujmo pred potencialne možno škodo, ki bi jo lahko utrpeli na sadnem drevju ali zimzelenih rastlinah okrog hiše zaradi objedanja divjadi. Obenem pa ne pozabimo na krmilnice za ptiče pevce, ki jih založimo s semeni (ali pa dodatno nastavimo še loj ali »potičke« z lojem in semeni), oboje je za nizko ceno dostopno tudi v trgovinah.

 

Mnoge prostoživeče živali se ob snežni odeji pogosteje približajo cestam, sploh v primeru, kadar je rob ob cesti splužen tako, da lahko živali pridejo do kopne zemlje, pa tudi zaradi soli, ki jih privabi. Zato lovci opozarjajo voznike, naj upoštevajo večjo verjetnost prisotnosti prostoživečih živali ob cesti in s tem večjo možnost trkov z divjadjo in drugimi živalmi, kar sovpada z njihovo povečano aktivnostjo.

 

V času snežne odeje lahko velike težave divjadi povzročijo tudi psi, ki se gibljejo predaleč stran od lastnika. Gibanje psov v naravi brez prisotnosti vodnika ni dovoljeno. Vodnikom psov pa lovci svetujejo, naj imajo pse na vrvicah, naj hodijo po poteh ter naj ne vznemirjajo divjadi in drugih živali. V nekaterih loviščih smo izobesili opozorilne tablice ob sprehajalnih poteh (pse na vrvice), vendar pa se dogaja, da jih lastniki psov prepogosto spregledajo, ali pa preveč zaupajo svojim štirinožnim prijateljem. Težave nastanejo povsod tam, kjer so v bližini kmetijske površine, ki so ograjene z žično ograjo, predvsem pa lovci to opažajo v predelih lovišč ob meji s sosednjo Hrvaško, kjer je žičnata ograja postavljena ob meji. Posledica prosto spuščenega psa je nemir in beg divjadi proti ali skozi žičnato ograjo, s čimer lahko utrpi telesne poškodbe, v brezglavem diru pa je lahko trk z ograjo tudi smrten (predvsem pri srnjadi, ki žično ograjo slabo vidi).

 

Z omenjenimi želimo poudariti, da je skrb za naravo in vse v njej prostoživeče živali skrb vseh nas, saj moramo s skupnimi močmi za njo skrbeti in jo trajnostno ohranjati za bodoče rodove.

več na:

http://24ur.com/novice/cas-za-zemljo/divje-zivali-lahko-v-teh-mrzlih-dneh-ogrozi-ze-vsako-vznemirjenje-prav-tako-jih-nikar-sami-ne-hranite-to-je-celo-kaznivo.html

 

ZLD Ptuj-Ormož

Ta vnos je bil objavljen v O NAS. Zaznamek za trajno povezavo.