Pojav medveda v Halozah

V občini Žetale, v bližini naselja Čermožiše, je bil v noči iz torka na sredo, 5.4.2012,  uplenjen tri leta star in 140 kg težak medved, ki je lovca presenetil pri odhodu s preže  po čakanju na divje prašiče, približal se mu je na zelo majhno razdaljo, manjšo kot 30 metrov, presenečeni lovec ga je v tistem trenutku ustrelil, pri tem pa lovec ni bil poškodovan. Pri pojavu medveda na tem območju gre za izredno redek pojav, saj ga ne samo v območju Haloz, ampak tudi na območjih večine lovišč lovskih družin, članic Zveze lovskih družin Ptuj-Ormož, v vseh 100 letih dosedanjega delovanja zveze praktično ni bilo. Sklepamo pa lahko, da k tokratnemu pojavu medveda na tem območju pripomore zaraščanje površin v haloški krajini zaradi opuščanja kmetijske (vinogradniške) obdelave na težje dostopnih terenih.

Kot je povedal Silvo Korez, starešina Lovske družine Žetale, je popolnoma nepredstavljivo, da bi se medved nahajal na tem območju. »Pri nas tu si niti v sanjah nismo predstavljali, da bi se lahko medved pri nas pojavil, ker k nam niti ne sodi. Pri nas niti približno ni primernega življenjskega prostora za medveda, niti za njegove prehode, kaj šele za njegovo stalno bivanje. So se pa medvedi pri nas absolutno pojavili prvič, predstavljajo tujek v našem okolju in niti lovci niti krajani na medveda drugače kot na potencialno grožnjo ne moremo gledati«, je še dejal.

Predsednik Zveze lovskih družin Ptuj-Ormož Srečko Felix Krope je poudaril, da je Lovska družina Žetale o dogodku skladno s predpisi obvestila tako lovsko inšpekcijo kot pristojno območno enoto Zavoda za gozdove Slovenije. Več o okoliščinah tega dogodka bo znano po podanih ugotovitvah pristojnih služb.

V zadnjih tednih je bilo opaženih več medvedov na območjih, kjer tega sicer nismo vajeni, tako bi naj po nekaterih neuradnih podatkih v bližnjem Džurmancu na Hrvaškem prišlo do trka vozila z medvedom, ki ga zaenkrat še niso našli. Medveda so v zadnjih tednih opazili na Pohorju in Kozjaku, pa tudi na Koroškem, v okolici Vitanja in Slovenskih Konjic ter na območju Radeč, o čemer so poročali različni mediji.

Ocena številčnosti populacije rjavega medveda v Sloveniji je bila 990 osebkov v letu 2020. Populacija je po vseh bioloških kriterijih zelo vitalna, njena številčnost pa se je predvsem po zaščiti leta 1993 naglo povečevala. Obenem je bilo v letu 2019 zabeleženo največje število konfliktov z medvedom (škode, srečanja s človekom)  doslej, predvsem na območjih, kjer se je gostota medvedov povečala, obenem pa so gosto poseljena s strani človeka. (Vir: Strokovna izhodišča za upravljanje rjavega medveda (Ursus arctos) v Sloveniji (obdobje 2020-2023), Jerina in sod., Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta, Oddelek za gozdarstvo in obnovljive gozdne vire, 2020). Ob tem bi veljalo omeniti, da kljub izdelanim strokovnim izhodiščem v Sloveniji z medvedom namesto stroke in lovcev (pre)mnogokrat gospodarijo drugi, tako je na primer marca letos upravno sodišče na pobudo Društva za osvoboditev živali in njihove pravice zadržalo odločbo ministrstva za okolje za odstrel 220 medvedov v letošnjem letu.

Srečanja med človekom in medvedom v naravi so sicer redka, saj je medved previdna žival, ki človeka praviloma dojema kot nevarnost in se mu zato izogiba. Strokovnjaki vsem obiskovalcem narave, ki se gibljejo na območju prisotnosti medveda, svetujejo, da se držijo nekaterih priporočil. Med drugim naj pri sprehodu v naravi opozarjajo na svojo prisotnost in naj imajo pse na povodcih. Več o tem najdete na povezavi projekta Life Dinalp Bear.

Prispevek RTV Slovenija :

 

V Halozah medved presenetil lovca; svarila, da bo takih dogodkov vse več – RTVSLO.si

 

 

Ta vnos je bil objavljen v O NAS. Zaznamek za trajno povezavo.