MUFLON

Muflon (Ovis musimon) je vrsta divje ovce in tako spada v poddružino Caprinae (koze), kamor po znanstveni klasifikaciji spadajo tako koze kot ovce, vrsta oz. podvrsta: Ovis arics musimon (Pallas). Domnevno naj bi bil eden izmed dveh prednikov, iz katerih so se razvile vse sodobne pasme domačih ovc.
Mufloni so rdečerjavi s temno progo čez pleča ter svetlo obarvanim sedlom in spodnjimi deli. So zbite, čvrste telesne gradnje in močnih nog (dobri tekači), teža se giblje od 25 do 50 kg, dolžina od 1,1 do 1,3 m. Njihova življenjska doba je od 15 do 20 let. Samci imajo izrazito polžasto zavite mogočne roge, pravimo jim tudi polži. Samica je praviloma brez rogov, le redko ji zrastejo nekaj centimetrov dolge običajne konice. Samec je nekoliko večji in težji od samice.
Mufloni so izraziti rastlinojedi in v tem ter tudi na pogled podobni domači ovci. Zanje je značilna sezonska menjava dlake, poleti so videti cimetasto rjavi ali bledo sivi, pozimi pa temno sivi do črni. Mnogi samci imajo od tretjega leta starosti na ledjih svetlejše mesto »sedelce«. Gojitvene izkušnje kažejo, da muflonu najbolj ustrezajo kamnita, prosojna in suha gozdna območja. Na mehkih in vlažnih tleh imajo nevšečnosti zaradi obrabe parkljev, zato se jim izogibajo. Kot biološka vrsta toplih podnebij si tudi v novi domovini izbira sončne lege na strmih področjih, kjer snežna odeja ne obleži dolgo.
Mufloni se parijo sredi oktobra. Takrat se tropom muflonk, z mladiči in mlajšimi samci, pridružijo tudi spolno zreli ovni. Parjenje traja do konca decembra, vendar je paritveno obdobje odvisno od vremenskih razmer in se podaljša, kadar je jesen topla in suha. Muflonka poleže marca, po 21 do 22 tednih brejosti, eno do dve jagnjeti.
Mufloni izvirajo iz jugozahodne Azije, kjer živi vrsta, poznana kot azijski muflon (Ovis orientalis). V času kamene dobe so jih ljudje naselili tudi na Korziko, Sardinijo, Rodos in Ciper, morda kot divje udomačene živali, ki so se nato v zadnjih nekaj tisoč letih razširile po gorski notranjosti teh otokov in se razvile v novo vrsto, imenovano evropski muflon. Na teh otokih so zdaj mufloni redki, uspešno pa so jih naselili v srednjo Evropo, vključno z Nemčijo, Avstrijo, Češko, Slovaško, Slovenijo (leta 1953 na območje Triglavskega narodnega parka), Madžarsko, Bolgarijo in Romunijo ter celo v nekatere severnoevropske države, kot je Finska. Razširjenost v Sloveniji: Zgornje Posočje, Štajerska, Gorenjska.

Lovna doba
oven, lanščaki obeh spolov in jagnjeta obeh spolov: 1.8. – 28.2.
ovca: 1.8. – 31.12.